top of page
LOGO- lavo.png

האחריות למניעת הריון לא צריכה להיות רק של נשים. גברים, כך תשתתפו

מיכאל קרן  // עיתון הארץ  // 12 לינואר 2023 

בשנות ה-60 נכנסו הגלולות למניעת הריון לשימוש, והביאו עמן בשורה אדירה של שחרור נשי. בשנים בהן החוק התיר לגברים לכפות על נשותיהן יחסי מין, הגלולה העניקה לנשים שליטה חסרת תקדים על הילודה. היום, טוענות רבות, אותה גלולה מהווה עבור נשים גורם דיכוי משום שהן אלה שנושאות, באופן כמעט בלעדי, באחריות על מניעת הריון.

לעתים נדירות אנחנו מקיימים יחסי מין תוך תקווה שהם יסתיימו בהריון. לרוב, עלינו למנוע אותו באופן פעיל. השלכותיו של הריון לא מתוכנן אינן מתחלקות באופן שווה בין שני המינים - האישה היא זו שתיטול את גלולת היום שאחרי או תיאלץ להתמודד עם ועדות להפסקת הריון, ואילו הגבר חופשי לבחור בין הכחשה מוחלטת במקרה הרע, לתמיכה נוכחת במקרה הטוב.

העובדה שהביולוגיה מכתיבה חוסר שוויון, גוררת גם כלכלה של אמצעי מניעה שנסובה סביב הצורך של נשים בהגנה. כלומר, רוב אמצעי המניעה מפותחים עבור נשים ומשווקים עבורן. שרון אורשלימי, דוקטורנטית למדיניות וניהול מערכות בריאות ויועצת לאמצעי מניעה, מכנה זאת "פמיניזציה של אמצעי המניעה"; מצב שבו מניעת הריון מוצגת כתחום נשי.

לגברים אין הרבה אופציות. בין הרגליים יש לנו מכונה לייצור אין סופי של זרעונים, מה שמשאיר אותנו עם שלוש חלופות לכאורה: משגל נסוג, קונדום או קשירת צינורית הזרע. אולם במבט מהותי, אם אנחנו רואים במניעת הריון משימה משותפת, יש לנו הרבה מה לעשות כדי לקדם שוויון - גם בזירה בה, לכאורה, הביולוגיה מכתיבה את הטון.

קידום שותפות ושיוויון

כשזוג מתחיל לקיים יחסי מין, לרוב הוא יתחיל עם קונדומים, שנתפסים באופן תרבותי כאמצעי מניעה לקשרים לא רציניים או כאמצעי זמני עבור זוגות בתחילת דרכם. בשלב הבא, בפעמים רבות, תלך בת הזוג לרופאת הנשים ותבקש מרשם לגלולות. זה כשלעצמו מהווה מעין הצהרה על רצינות הקשר. עבור גברים, הגלולה למניעת הריון נחווית כ"גלולת קסמים" המאפשרת זמינות מינית מקסימלית, ללא חשש וללא סרבול.

עבור נשים המציאות מורכבת יותר, שכן חלקן נהנות מאוד מיתרונותיה ואילו אחרות מדווחות על כך שהגלולה גורמת להן להשטחה רגשית, ירידה בחשק, יובש נרתיקי, כאבים בחדירה, עליה או ירידה במשקל, וזו רק רשימה חלקית. מחקר ענק שנעשה בדנמרק ב-2016 מצא מתאם מובהק בין נטילת גלולות לדיכאון אצל נשים. בפועל, נשים רבות נוטלות אותן ברצף משנות העשרה המוקדמות ועד שהן בוחרות לנסות להיכנס להריון ראשון. לאחר הלידה רבות מהן מבינות שהן כבר לא רוצות לחזור אליהן, ומבקשות להביא את נושא אמצעי המניעה לדיון עם בן זוגן.

אמצעי מניעה צריכים להתאים לשני הצדדים, וזה כמובן משתנה בהתאם ליציבות הקשר, הסטטוס בחיים, הגיל, האמונה ושאר פרמטרים. מה שחשוב הוא לקיים שיחה משותפת ולא להניח באופן אוטומטי שבת הזוג דואגת לזה. להלן כמה דגשים לשיחה עבור גברים:

1. כל הברירות על השולחן.

אם מדובר בזוגיות חדשה, אפשר פשוט לשאול אותה איך היא רוצה למנוע הריון. זו גם הדרך הטובה ביותר לבטא את היותך שותף לאחריות על המניעה, וגם מראה שאתה אכפתי, פתוח, בוגר וחושב באופן זוגי. התקשורת הישירה הזו עשויה גם להתפרש מצדה כמאוד מושכת.

אם מדובר בזוגיות ארוכה, ועלה צורך לפתוח את השיחה על אמצעי המניעה, זה סימן שאו היא או אתה רוצים לשנות משהו וצריך להתחשב בזה. בגלל שאמצעי מניעה הורמונליים מבטלים את הביוץ של האישה ובכך נוטים להוריד לה את החשק, גברים רבים מעידים שמאז שבת הזוג הפסיקה עם הגלולות או ההתקן ההורמונלי והם חזרו לקונדום, על אף הסירבול, חזר לשניהם החשק.

2. שותפות.

אורשלימי מקפידה לומר ש"בחירה בין אמצעי מניעה היא תמיד בחירה בין פשרות". מיניות היא מפגש בין שני בני זוג ובין הצרכים, החשקים הפחדים וההעדפות של שניהם. סביר שהפשרה שתבחרו בה בסופו של דבר לא תענה לשניכם על הצרכים באותה מידה. ניתן גם להחליף כל תקופה בהתאם לצרכים. ייתכן שהיא תבחר להמשיך עם אמצעי המניעה הנוכחי שלה על אף שהוא לא אופטימלי מבחינתה וזה בסדר, כל עוד הגעתם לזה תוך שיח של שותפות בו ניתן מקום למה שהיא מרגישה.

באופן דומה, כמו שאישה שאינה מרוצה מתופעות הלוואי של גלולה מסוימת יכולה לנסות גלולה אחרת, כך גבר שאינו מרוצה מקונדום מסוים יכול לבדוק ולגלות שקונדום אחר פחות מפריע לו. המחויבות לחיפוש אחר אמצעי המניעה ה"פחות גרוע" צריכה להיות אצל שני בני הזוג.

3. מבחן השאלה הקשה.

השיחה על אמצעי מניעה עשויה להשתנות באופן ניכר, כאשר בני הזוג מגלים שאין ביניהם הסכמה לגבי מה ירצו לעשות אם האישה תיכנס להריון. באופן מפתיע תיאום הציפיות חשוב עוד יותר אצל זוגות נשואים, שכן יש נטייה להניח שהתשובה ברורה.

למשל, ייתכן שהאישה יודעת שבמקרה של טעות או חשש היא תקח את גלולת היום שאחרי, ואז היא מגלה שמבחינתו הריון נוסף אומר בהכרח ילד נוסף. חוסר תיאום בתשובה לשאלה הזו מקצין מאד את חוסר השוויון בסיטואציה, לעתים עד רמה של טרגדיה ממשית.

גברים רבים היום עושים מאמצים רבים בשלל תחומים כדי ליצור בזוגיות שלהם שוויון ותחושת שותפות, אם זה סביב מטלות הבית, סביב ניהול התקציב המשפחתי או סביב הדאגה לילדים. אם אתה גבר הומניסט, מאמין בשוויון וחי בשותפות עם אישה - מתבקש שתחיל את זה גם על האופן בו אתם מונעים יחד הריון.

bottom of page